Ideál je pět porcí ovoce či zeleniny denně

9. ledna 2015 v 20:50 |  RADY - CO SE HODÍ -

Ideál je pět porcí ovoce či zeleniny denně


Podle jednoho z dosud nejrozsáhlejších průzkumů, jehož výsledky přinesla publikace British Medical Journal, je pět porcí denně doporučovaných WHO nanejvýše vhodnou dávkou k zajištění blahodárných účinků ovoce a zeleniny. Je zde totiž práh, za nímž se účinky již nezvyšují.
"Analyzovali jsme výsledky 16 studií, v jejichž rámci bylo sledováno téměř 850.000 osob," vysvětluje Frank Hu z Harvardovy univerzity, který je autorem výzkumu. "Výsledky ukazují, že každá porce ovoce a zeleniny snižuje o pět procent pravděpodobnost úmrtí z nejrůznějších příčin a o čtyři procenta snižuje pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární nemoci a mrtvici. Děje se tak téměř jistě díky antioxidantům obsaženým v ovoci a zelenině, jako je vitamín C, karotenoidy a flavonoidy, které brání oxidaci cholesterolu v tepnách a snižují riziko tvorby aterosklerotických destiček," upozornil vědec.

"Ovoce a zelenina navíc zřejmě dokážou snižovat cévní tonus, a tedy arteriální krevní tlak. Navíc jsou bohaté na minerály, jako je hořčík a draslík, které jsou spojovány se snižováním úmrtnosti," říká Frank Hu.

Uvážíme-li tyto nesporné výhody konzumace ovoce a zeleniny, mohli bychom si myslet, že čím více je budeme jíst, tím lépe. Avšak nové výzkumy ukazují, že není dobré přehánět, upozorňuje italský deník Corriere della Sera. Sníme-li víc než oněch pět porcí, zvýšení pozitivních účinků brzdících rozvoj chorob, jako je infarkt, mrtvice či zhoubné nádory, totiž nenastane.

Existuje cosi jako práh dosažitelných pozitivních účinků: stačí zkonzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně, vysvětlují autoři studie.

Podle jednoho britského výzkumu je navíc oněch pět porcí ideálních i pro zlepšení duševního zdraví: u těch, kdo snědli za den pouze jednu porci ovoce či zeleniny, konstatovali vědci dobrý duševní stav v šesti procentech případů, zatímco u těch, kdo konzumovali pět porcí za den, byl dobrý duševní stav konstatován u 34 procent pozorovaných osob.

Jak se dospělo k oněm doporučovaným pěti porcím za den? Máme denně sníst tři porce ovoce a dvě porce zeleniny. Tento poměr je však třeba obrátit, chceme-li snižovat váhu nebo máme-li vysokou hladinu glykémie, protože ovoce obsahuje ve větší míře jednoduché cukry. Za den máme sníst nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny.

Vypočítat si porce je ostatně snadné: v případě ovoce se jedna porce rovná 100 až 150 gramům, což je jedno jablko, jedna hruška nebo jedna broskev či celý pomeranč, anebo dva či tři kousky malého ovoce, jako jsou švestky nebo meruňky.

Jedna porce zeleniny odpovídá zhruba 50 gramům v případě, že ji pojídáme syrovou, ať už samostatně, nebo v salátu. Jestliže dáváme přednost zelenině tepelně zpracované, pak je třeba počítat s přibližně 250 gramy za syrova.
Zdroj: ČTK